RETROACTIEVE INVESTERINGSPREMIE

Hoe deze aanvragen

Na lang wachten, is er goed nieuws: u kunt de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen aanvragen. Heeft u een digitale meter, en zonnepanelen geplaatst vóór 2021? Dan kunt u uw aanvraag indienen voor de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen.

De aanvraag verloopt via Fluvius, via het digitale loket in Mijn Fluvius.

Wie al over een digitale meter beschikt en zonnepanelen plaatste voor 2021, kan vanaf 20 juli 2021 de aanvraag voor de retroactieve investeringspremie indienen en heeft tot en met 19 januari 2022 de tijd (namelijk tot 6 maanden na de inwerkingtreding van de regelgeving).
Wie nu nog een klassieke terugdraaiende teller heeft en zonnepanelen plaatste voor 2021, kan de premie tot 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen (en uiterlijk op 31 december 2025).
Heeft u geïnvesteerd in zonnepanelen en een warmtepomp? Dan kunt u bovenop de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen, ook in aanmerking komen voor de retroactieve warmtepomppremie. De premie-aanvraag voor de warmtepomp kreeg wel nog geen definitieve goedkeuring.

Check alle voorwaarden. Deze voorwaarden kunt u terug vinden op volgende website :
https://www.energiesparen.be/groene-energie-en-wkk/


Heeft u al een digitale teller? Overweeg dan de plaatsing van een thuisbatterij.

Waarom kiezen voor een thuisbatterij?
In het nieuwe tariefsysteem voor zonnepaneelinstallaties, gebruikmakend van de digitale teller, is zelfconsumptie van groot belang. Zelfconsumptie is de elektriciteit die je direct verbruikt als deze opgewekt wordt door de zonnepanelen.
De stroom die je niet direct verbruikt, wordt in het elektriciteitsnet geïnjecteerd.
De batterij gaat de zonne-energie productie die je niet direct verbruikt tijdens de dag opslaan, waardoor je injectie vermijdt en je de zelf opgewekte energie ook ’s avonds en ‘s nachts kan verbruiken.
Hoe meer uw zelfverbruik toeneemt, hoe sneller de batterij is terugverdiend. Het blijft een “EN EN” verhaal. Probeer zo veel mogelijk te verbruiken wanneer er zonne-energie is en de rest sla je op in een thuisbatterij.
Een thuisbatterij helpt je om je zelfconsumptie stevig te verhogen!